תכנון והגדלת הרווח של היחיד ושל החברה – מגמות חדשות – חלק א'
מאת: טל בר שאן, רו"ח ויורי אביאל, רו"ח
מבוא
בתקופה זו, שבה שורר מיתון עולמי ובארצנו אנו נאלצים להתמודד עם בעיות מיתון וטרור, נקלעים רבים מהעסקים – גדולים כקטנים – לבעיות מימוניות ותזרימיות. כחלק מהפתרון לבעיות, הם מוצאים מפלט בניסיון לחסוך בהוצאות השוטפות של העסק.
במאמר זה ננסה לעמוד על מספר דרכי התגוננות מהצמצום בהיקף הפעילות של העסק. נקודת המוצא שלנו היא ההנחה כי, ברוב העסקים, התגובה הראשונית לצמצום הוצאות הינה מתן פטורים מסיביים, מתוך מטרה שאלו האחרונים יביאו להקטנת הוצאת שכר העבודה.
במאמר זה נתמקד במספר דרכים עיקריות להגדלת הרווחיות של העסק והמגננה מפני הצמצום בהיקף העלויות: הדרך להקטנת הוצאות, תכנוני מס, דרכים להתגוננות של חברות ועוסקים מול עלייתו המהירה של שער הדולר ותכנון נכון של תזרימי המזומנים.
דרכים לתכנון והגדלת רווח
הקטנת הוצאות
נקודת המוצא לחיסכון והקטנה בהוצאות של עסק הנמצא במצב פיננסי קשה, היא בדיקת ההסכמים שהעסק ו/או מי מטעמו חתם עם ספקים שונים: ספקי מלאי, ספקי תשתית ועוד. חשוב לבצע תמיד בדיקה זו כחלק בלתי נפרד מהליך תכנון פיננסי נכון וחיסכון בהוצאות העסק, אך חשיבותה מתחזקת שבעתיים עת העסק נמצא במשבר פיננסי.
בדיקה ופתיחה של הסכם הינה לאו דווקא הקטנת הסכום שנשלח עבור אותו מלאי – גם גידול באשראי הינה דרך טובה לשיפור התזרים בעסק ולהכנסות מימון בגינו. מומלץ לעשות מכרז לקניית מלאי או ציוד אחר שבו בדרך כלל אנו חוסכים עשרות אחוזים עקב המצב בו שרויים גם הספקים. עוד מומלץ, כחלק בלתי נפרד מהליך החיסכון בעלויות, לבדוק הסכמים עם בנקים, ספקי תקשורת סלולרית ועוד.
הבנקים, ספקי התקשורת ועוד, מחייבים את הלקוחות בעמלות רבות שלא לצורך ושאינן לפי ההסכם, וכך בעיתות מצוקה ישנן הזדמנויות רבות להגיע להסכמים טובים יותר.
בעניין ספקי תקשורת סלולרית – במקרה של חברה קטנה או משרד עו"ד כדאי לבדוק היטב עם איזו חברה להתקשר. בדרך כלל כדאי שכל המכשירים הסלולריים של אותה חברה יהיו מספק אחד.
כדאי לבדוק ולקבל הנחות, כך שכל המספרים הנבחרים יהיו מספרים של החברה, דבר שחוסך מאות עד עשרות אלפי שקלים בחודש. בנוסף, כדאי לבדוק את החשבון ולעשות בדיקת כדאיות של מתאם חברות סלולרית שמותקן בארון התקשורת וחוסך את החיוב של חברת בזק בהתקשרות למכשירים סלולריים. חיסכון זה משתלם מאוד בטווח הארוך.
התגוננות מול עליית שער הדולר
להלן מספר דרכים להתגוננות מול חשיפה מטבעית – דולר או כל מטבע אחר. הנושא חשוב בעיקר לעסקים שלהם יש התחייבויות במט"ח (כגון: הלוואות הצמודות לשער הדולר), פקדונות במט"ח, הכנסות/הוצאות במט"ח וכו'.
נגדיר חשיפה מטבעית כחשיפה לשינויים בשער החליפין, הנובעת בעיקר מקיומם של התחייבויות ונכסים הצמודים לשער החליפין. כיום, בעקבות המצב הביטחוני ואי הוודאות הפוליטית בישראל, הנושא רלוונטי יותר מתמיד.
במגזר הפרטי – מדובר בעיקר בהתחייבויות כגון הלוואות דולריות, תשלומי/תקבולי שכ"ד, פקדונות דולרים וכו'. ניתן להבין כי במקרה של עלייה חדה בשער החליפין, תשלומי שכ"ד עולים וגורמים לנזקים כספיים חמורים. במגזר העסקי, במקרה של החברות היבואניות שמשלמות על חומר הגלם או המוצרים בדולרים ומוכרות את הסחורה בשקלים, עלייה חדה בשער החליפין תגרום לעלייה ישירה בעלות המכר וזו תביא לקיטון ברווחיות ואף להפסד. במשרדי רו"ח ועו"ד החשיפה קטנה, מכיוון שהוצאות שכ"ד הינן בדולרים, אך מנגד, ברוב המקרים גם ההכנסות הינן בדולרים.
הדרכים העיקריות להתגוננות בפני החשיפה המטבעית
עסקת SPOT – עסקת החלפה בין שני מטבעות שבה התנאים (מחיר, סוג מטבעות, הסכום וכיוון העסקה) נקבעים בזמן ההתקשרות, בעוד שמעבר הכספים בפועל מתבצע בדרך כלל שני ימי עסקים קדימה.
עסקת FORWARD – עסקת החלפה בין שני מטבעות שבה התנאים (מחיר, סוג מטבעות, הסכום וכיוון העסקה) נקבעים בזמן ההתקשרות, בעוד שמעבר הכספים מתבצע בדרך כלל מעבר לשני ימי עסקים קדימה (עד שנה).
לקיחת הלוואה דולרית כנגד פיקדון שקלי – למעשה מדובר בעסקת החלפת מטבעות עצמאית, קרי, לקיחת הלוואה צמודת דולר והפקדת הכספים בפיקדון שקלי.
אופציות – אופציה הינה הזכות לבצע עסקת חליפין עד לתאריך מסוים בשער מסוים. תמורת הזכות לבצע את העסקה משלם קונה האופציה לכותב/מוכר האופציה פרמיה.
ניקח לדוגמא מפעל שמייצר מוצרים לחו"ל. את התמורה הוא מקבל בדולרים ועלויותיו הן בשקלים. במצב של תנודתיות בשקל, ייגרמו לו הפסדים/רווחים (תלוי בכיוון התנודה). ע"י עסקות FORWARD יכול היצואן, בעת ביצוע המכירה, להבטיח את שער הדולר ליום המימוש. קרי, בעת המכירה יבצע עסקת החלפת מטבעות עם הבנק בגובה סכום התמורה האמור להשתלם בעתיד. בעת ההתקשרות ייקבע שער החליפין כך שהיצואן הבטיח עצמו בפני תנודתיות בתקופה שבין המכירה לבין קבלת התמורה, שכאמור תתקבל בדולר.
ניתן לחסוך את עמלת הבנק ומחיר ה-FORWARD (שנקבע ע"י היחס בין הריביות) ע"י לקיחת הלוואה דולרית בגובה התמורה שאמורה להשתלם בגין המכירה והפקדתה בפקדון שקלי, כך שכל תנודה בשער החליפין תתבטל כנגד ההלוואה (במידה ושע"ח יירד, התמורה בעבור המכירה תופחת בגובה ההתחייבות לבנק בגין ההלוואה הדולרית). אנו ממליצים להיעזר ביועץ פיננסי נכון לביצוע הגנות על שערי חליפין.
תכנון נכון של תזרימי המזומנים
תכנון נכון של תזרימי המזומנים יכול מצד אחד לחסוך הוצאות ומצד שני לגרום להכנסות מימון. כל עסק, קטן או גדול, חייב לבנות מודל תזרימי לעסק שיתחשב בכל ההכנסות הצפויות לעסק, הוצאותיו השוטפות של העסק, הוצאות מיוחדות והשקעות ברכוש.
מודל תזרימי נכון יוכל לתת תמונה מהימנה בידי מנהל העסק לגבי מצב המזומנים הנוכחי והעתידי של העסק, יביא למצב של צמצום הוצאות המימון לבנקים ואף להגדלת הכנסות המימון עקב הפקדות עודפי כספים במק"מים או קרנות נאמנות לתקופות קצובות או ארוכות.
[…] לחלק א' של המאמר […]